Sapporo: The Food Guide

Hokkaido. Volgens Japanners uit andere streken de plek met het beste eten. Ik hoor jullie al denken: ‘Maar… in Japan is het eten overal lekker!’. Dat dacht ik ook, maar na mijn half jaartje in Sapporo begin ik een beetje te begrijpen waarom dit gezegd wordt. In dit artikel ga ik een overzicht van mijn ‘best of’ geven.

Beste sushirestaurant – Toriton

De sushi is over het algemeen heerlijk in Hokkaido, maar ons favoriete sushirestaurant is de keten genaamd ‘Toriton’. Waarom? Het is goede kwaliteit, voor een niet te dure prijs (voor gemiddeld 2000 yen per persoon kan je er avondeten). Ook hebben ze enkele speciale soorten vis die je niet overal terugvindt! De service is ook dik in orde en het is een gezellig restaurant. Maar let op! Houd rekening met weekends en feestdagen. Wanneer je op zulke drukke dagen gaat kan de wachttijd in de avond soms oplopen tot… 2 uur.

Beste izakaya – Bibibi

Een izakaya is een soort restaurant waar mensen naartoe gaan om de hele avond gezellig te babbelen, samen allerlei gerechten te eten en vooral om veel te drinken. In het Sōen station, dichtbij mijn dorm, bevindt zich de beste izakaya van de stad. Waarom? Deze izakaya is onze nummer 1 omdat de sfeer echt fantastisch is. Japan is soms raar en in steden kan je de eigenaardigste plekken tegenkomen. Deze izakaya is zo’n plek. De eigenaars – een koppel – waren altijd enorm blij als we terugkwamen. De hele avond door kregen we snacks en drank ‘van het huis’. Wanneer we een verjaardagsfeestje hielden in de zaak hadden ze zelfs slingers en confetti klaar. De jarige kreeg een taart van okonomiyaki en karaage- allemaal van het huis. Hun menukaart is heel basic, maar goedkoop. Daarenboven is het interieur excentriek en het personeel dus top! Wat wil een mens nog meer?

Challenge van de baas: wie het tangram in 2 minuten kan maken krijgt een hamburger

Beste convenience store – Seicomart

Wie ooit al in Japan is geweest, is ongetwijfeld langs gegaan in de convenience store. Het zijn mini-supermarktjes die meestal 24/24h open zijn en zoals de naam zegt: ze hebben alles wat je nodig hebt. De bekendste ketens zijn 7eleven, Familymart en Lawson, maar Hokkaido heeft een eigen regionale keten genaamd Seicomart. Hier worden veel producten verkocht met ingrediënten uit Hokkaido zelf en ze hebben ook Seicomart-exclusives. Tijdens de zomer verkochten ze erg veel dingen met ‘Yubari Melon’. Dit is een meloen uit een streek rond het dorpje Yubari in Hokkaido. Deze meloenen zijn een echte delicatesse en kosten stukken van mensen. Letterlijk. In 2016 werd een Yubari meloen voor 3 miljoen yen verkocht (dat is ongeveer 25 000 euro). Oke, genoeg weetjes. De echte reden waarom je naar Seicomart moet gaan is zijn ‘Hot Chef’ afdeling. Naast gewone onigiri’s en opwarmmaaltijden heeft de winkel ook reeds verwarmde maaltijden. De onigiri’s hebbenoriginele vullingen en zijn twee keer zo groot. Bovendien zijn ze ook twee keer zo lekker! Hmmmmm…

Het gezicht van een gelukkige klant!

Beste westers restaurant – Bar Tutti

Ergens in Susukino (de uitgaansbuurt van Sapporo) is een kleine bar… Bar Tutti. Hier kan je echt Italiaans eten. De wijn kost slechts 100 yen, echt belachelijk goedkoop als je weet dat een blikje bier in de convenience store zelfs meer kan kosten. De onion rings zijn volgens onze Amerikaanse vrienden de beste ooit. De pasta’s zijn volgens mij de beste van heel Japan. Je kan zelfs buiten aan tafeltjes op de stoep zitten! De perfecte plek om een warme zomeravond door te brengen.

Beste koffie/theehuisje – Gagnon (Maple Syrup Café)

Op tien minuutjes fietsen van mijn kot is Gagnon, een café waar men koffie, thee, gebak en lunch serveert met als thema ahornsiroop. Dit is siroop gemaakt van sap uit een Esdoorn en is een specialiteit van Canada. De uitbater is een Canadees die de hele wereld heeft rondgereisd. Ergens onderweg kwam hij een Japanse vrouw tegen. Ze werden verliefd en zo is hij in Sapporo beland. Momenteel is hij invoerder van kwaliteitsvolle ahornsiroop en uitbater van dit café. Hij is een zeer charismatische man die vol liefde over zijn producten praat. Zelfs zijn water komt uit een speciale bron ergens in Hokkaido. Zijn siropen en koekjes worden in Japanse winkels en delicatessenzaken verkocht en in zijn café kan je genieten van drankjes en snacks waarin telkens ahornsiroop verwerkt zit.

In plaats van pikante olie werd er ahornsiroop over deze pizza gedaan!

Zo, dit waren mijn aanraders in Sapporo! Moest je er ooit eens passeren, probeer ze zeker uit 🙂