Yosakoi!

Hallo iedereen ^^
Het is weer eens veel te lang geleden sinds ik nog een update heb gegeven over Nagasaki. Dat ga ik nu nog steeds niet doen want mijn uitstelgevoel is veel te sterk. Ik ga echter wel een kleine uitleg geven over een typisch Japanse sport: yosakoi!!!
Amerika heeft zijn wereldbekende cheerleaders en Japan heeft zijn (iets minder wereldbekende) yosakoi clubs. Yosakoi is in essentie energiek dansen. Er worden speciale bewegingen gebruikt op hedendaagse, met traditionele Japanse instrumenten gemaakte muziek. Er zijn enorm veel yosakoi teams en de verscheidenheid ertussen is groot. Zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd doen de sport. De outfits kunnen variëren, maar de meest voorkomende outfits bestaan uit een Happi of een yukata.

Ikzelf zat in de yosakoi club van de universiteit van Nagasaki, Toppu genaamd (突風). In deze club wordt er altijd een Happi gedragen, zoals je op de foto’s kan zien. Ik kan het zeker aanraden om in zo’n club te gaan als je in Japan studeert. Je kan onmiddellijk met heel wat Japanners praten en de clubs zijn heel open en vriendelijk. Indien je je zorgen maakt over je level van Japans dan kan ik je geruststellen: aangezien het voornamelijk een dansclub is kan je alles perfect begrijpen. Naast het wekelijkse trainen met je club zijn er natuurlijk ook veel gelegenheden waar je met je club naartoe kan gaan. Aangezien yosakoi clubs vaak optreden op matsuri (festivals) kan je naar heel wat plaatsen gaan. Ikzelf heb slechts op één matsuri kunnen meedansen (het yosakoi festival van Kumamoto), maar dit was zeker de moeite waard! Ik wist niet precies waar in Kumamoto het zou plaatsvinden, dus je kan je mijn verbazing wel voorstellen toen ik zag dat het in een pretpark was! Het was een prachtige dag, de sfeer was geweldig en tussen het dansen door konden we op de attracties gaan. Mocht ik kunnen ik deed het meteen opnieuw! Mijn club had dit festival ook gewonnen, dus dat was nog eens een bonus voor de dag 😉

Hoewel dat yosakoi een grote bekendheid in Japan heeft, is het nog relatief klein op internationaal vlak. Toch zijn er tegenwoordig in zowel Europa als Amerika een handvol yosakoi groepen die regelmatig optreden. Met dit bericht hoop ik dus ook deze bekendheid nog wat groter te maken! Wie nieuwsgierig is naar onze dans kan die hier bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *